Строителството на новата детска градина във „Възрожденци“ напредва, покривът вече е поставен

Валери КОВАЧЕВ

Строителството на новата детска градина в квартал „Възрожденци“ напредва. Сградата вече е готова. Прозорците са монтирани. Покривът е направен. Остава да се санира и измаже. Дворът е подравнен, отлети са бетоновите основи за парапета на оградата.

Припомняме новата детска градина се намира до недовършеното училище, което беше започнато повече от преди тридесет години. Какво ще стане с грозният скелет, който е надвиснал над новата детска градина, не е ясно. Контрастът между красиво и грозно ще се види най-добре, когато детската градина бъде измазана и боядисана. Наскоро в медиите се появи съобщение на местен лидер на една от управляващите политически сили, че са отпуснати три милиона лева за пристройка към Средно училище „Петко Р. Славейков“, за да може след нейното построяване всички ученици да преминат към едносменен режим на обучение. Реакциите не бяха еднозначни. Някои зададоха въпроса – защо трябва да се строи пристройка и да се нарушава пространството около СУ „Петко Р. Славейков“, а не се завърши недовършеното училище. Така на едно място ще има детска градина и училище и ще улесни живеещите в стотните блокове и новите кооперации около тях.

Община Кърджали обяви приема в детските градини в града за учебната 2024/2025 година. В тях не е включена новостроящата се детска градина в квартал „Възрожденци“.

Според информационната табела строителната площадка е открита на 27 февруари 2023 година. Възложител на обекта е община Кърджали, а изпълнител „ОРИЕМ КОМЕРС“ ООД. Планираната продължителност на строителството е 218 дни.

Средствата, които ще бъдат вложени за нейното изграждане са 2 906 000 лева, бе съобщено от кмета на общината през миналата година при стартиране на строителството.

Предвижда се общият капацитет на градината да бъде за 128 деца, разпределени в шест групи, като две от тях ще са яслени. Проектът включва също зала за спорт и музика и всички необходими площадки в двора.

 

Средствата са осигурени от Националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г. на МОН.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *