Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Шест години след пожара в Тютюневите складове в Пловдив започна събарянето на една от изгорелите сгради – на ул. „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф„, която е част от групов паметник на културата.

Според арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град, събарянето е незаконно. Тя лично се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Към града спешно отпътува и служебният министър на културата Велислав Минеков.

Складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. Събарянето му може да стане само след съгласуване с Министерството на културата, каквото не е имало. Това е указано в Закона за устройство на територията.

„Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава“, заяви архитект Бакалова пред БНР.

Днешното събаряне на опожарения тютюнев склад е започнало с фасадата на склада откъм двора.

По случая не бе информиран кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и заяви, че ще провери на място случая с тютюневия склад.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров преди час е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад след като багерът е бил на място.

„Той (складът) е част от групов паметник на културата „Филипопол – Тримонциум – Пловдив“ и всяка намеса в тази зона трябва се съобразява с многопластовата историческа среда. Събарянето противоречи на правилата“, заяви директорът на НИНКН Петър Петров.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. „Христо Ботев“ 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.

Преди минути стана ясно, че охранителите не допускат хора в близост до сградата. В близост има протест от граждани, на място са и преподаватели и общински съветници.

Източник: Нюз.бг
Снимка: БГНЕС, архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *