Петя Цонева: Ивайло Балабанов е един от авторите на съвременното българско евангелие

  • Писането на поезия е дарба и необходимост, естествен процес като дишането

Интервю на Валентина ИВАНОВА с Петя ЦОНЕВА, първата носителка на наградата на името на Ивайло БАЛАБАНОВ

Петя Цонева е родена в гр. Габрово. Завършва специалностите Приложна лингвистика (с английски и френски език), Конферентен превод и Британистика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където работи като преподавател. Там тя защитава докторантура и доцентура в областта на английската литература, като през 2018 г. издателство „Кеймбридж Сколарс“ публикува англоезичната ѝ монография „Договаряне на граници в творчеството на четирима съвременни писатели-мигранти от Близкия Изток“.

Има четири издадени стихосбирки – „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“, и „Спасителна песен“ (2022 г.).

Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси. Носител е на Славейковата награда за 2021 г. и на наградата „Ивайло Балабанов“ през 2022 г.

 

– Г-жо Цонева, вие сте преподавател във Великотърновския университет. Как съчетавате тази дейност с писането на поезия?

– Обичам поезията, тя е част от живота ми. Не бива да мислим за писането на поезия като за някаква професионална дейност. Това е дарба и необходимост, естествен процес. Като дишането.

– Помага ли ви тя в съвременния динамичен и не много поетичен свят?

– В трудни моменти, когато се опитвам да намеря изходен път, поезията много ми помага. Отварям една врата и се озовавам в друго време и друго пространство. Поезията е нещо като среща между различни светове – между нашия и един друг, по-добър, по-красив свят.

Но поезията е тясно свързана с това, което е тук. Тя е едно преосмисляне на този действителен свят, по друг начин. Както нестинарите, когато играят върху огъня, изпитват и болка, но успяват да изиграят болката.

– Работите с млади хора. Те четат ли поезия, как смятате?

– За днешното поколение се смята, че не влиза в библиотека, че е дистанцирано от книгите. Моите впечатления показват друго. Когато говорим за поезия, младежите съвсем не са безразлични и това е добър знак. Четенето днес се е прехвърлило от традиционното към електронните издания – поредна адаптация към съвремието. Не ми се ще да делим читателите на млади и стари. Има четящи хора, ако има качествено четиво.

– Наскоро спечелихте наградата на първия национален конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“. Важно ли е за един поет да получава признание и отличия?

– За мен е чест, вълнение и смирение, че журито ме избра да получа наградата. Когато се озовах във Ивайловградския край, разбрах колко тясно е свързана неговата поезия с тази погранична топла земя и хората, преживели изключителни страдания в миналото. Истински осъзнах колко голямо признание е да получа награда на името на Ивайло Балабанов. Той не е просто поет. Той е един от авторите на съвременното българско евангелие. Неговото творчество ще продължи да се чете и още дълго ще вълнува.

– Преди дни представихте последните си две книги в Габрово. По-голямо ли е вълнението на среща с родната си публика?

– „Белият час“ и „Спасителна песен“ бяха представени за първи път на живо и то пред габровската публика. Присъстваха и моите издатели. Получи се много мила среща. Двете книги са написани в рамките на година. Мисля за тях като за две части на една книга за бялото време. В трудни периоди имаме нужда от едно спасително бяло време, когато да си припомним кои са истинските неща, ценностите, които ни дават сили да продължим.

– Планирате ли нова среща с ивайловградчани, те вече ви познават?

– Бях посрещната изключително топло при първото ми отиване в Ивайловград. Никога не бях посещавала този край. Хората ми казаха, че непременно ще се върна, че никой, дошъл веднъж, не си отива завинаги. И аз наистина ще се върна много скоро. На 7 октомври ще участвам в празника на изкуствата „Мистериите на Хухла“, където ще представя новите си книги. Отсега се вълнувам за предстоящите ми срещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *