Турски депутат съобщи за опити за произволно забавяне на границата на турски граждани с български паспорти в деня на вота, за да не гласуват

“Като цяло процесът на гласуването в България за парламентарния вот на 2 октомври премина нормално, успешно бе и гласуването с машини в секциите. Но в изборния ден получихме сигнали, че граждани от турски произход с български паспорти, които са дошли да гласуват от Турция, са били задържани произволно на границата часове наред, за да не могат да гласуват. Веднага след като получихме сигнала, уведомихме председателя на изборната делегация. Вярваме, че България зачита европейските ценности и демократичните права. Надяваме се, че хората с двойно гражданство от турски произход, които са регистрирани и в България, няма да срещат подобни препятствия на границата в бъдеще и няма да бъдат възпрепятствани да гласуват.“

Това посочи в писмено изявление г-жа Емине Нур Гюнай, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Ескишехир и член на Парламентарна асамблея на Съвета на Европа, която бе наблюдател на изборите в България заедно с немския депутат Хайке Енгелхард.

Европейските наблюдатели са провели срещи в София с представителите на политическите партии, на медиите и неформалните граждански организации, както и с членовете на ЦИК.

„В неделя българските граждани се явиха за 4-ти път на общи избори през последните 1,5 години. Но всеки път избирателната активност спада. От 46 процента на предходния вот, този път избирателната активност остана около 39 процента. В срещите, които проведохме с премиера на назначеното от президента Румен Радев служебно правителство Гълъб Донев и членовете на неговия кабинет преди изборите, получихме информация за изборната сигурност и изборната система. Имахме възможност да наблюдаваме изборния процес още с отварянето на секциите в 7.00 часа до полунощ докато приключи преброяването на всички бюлетини”, заяви турският депутат.

Емине Нур Гюнай се е срещнала в София и с представители на турската и мюсюлманска общност в България и заедно са посетили Баня Баши джамия в центъра на София, ценен паметник на Османската архитектура в България от 1566-1567 г. Както и реставрирания кабинет на Ататюрк в турската резиденция в София, където е работил като военен аташе през 1913-1915 . и където са изложени оригинални документи.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *