Как да снимаме птици, съветва полският посланик Мачей Шимански в Кърджали В ОДК откриват изложба на дипломата-фотограф на 25 март в 11 часа

Валентина ИВАНОВА

Посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански лично ще открие на 25 март 2023 година в 11 часа своята изложба „Птиците на България през очите на един поляк“ в Кърджали, подредена в ОДК. Той ще се включи в работилница на тема „Как да снимаме птици“.

Дипломатът е любител на птиците, техен наблюдател от 35 години и фотограф от 15. Както той самият подчертава, и в двете области е любител, но има дългогодишен опит и знания, натрупани както по време на наблюденията и фотографирането, така и благодарение на обществената си дейност в полза на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество, представял е репортажи на терен в рамките на телевизионната програма „Animals”  на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и определители за птици.

Снимането на птици е една от най-трудните и взискателни области на фотографията, много емоционална и не винаги удовлетворяваща. Фотографът трябва да има или изключителен късмет, за да направи невероятна снимка на птицата, или да жертва своето време, умение и нерви, за да „победи“ избрания крилат герой, който прави всичко, за да не се получи фотографията.

Когато говори за фотографиране на птици, Мачей Шимански съветва винаги да помним, че безопасността на птиците и стремежа да не смущаваме живота им, особено през размножителния период, са много по-важни, отколкото заснемането на най-красивата фотография в света.

Мачей Шимански, учредител на Клуба на посланиците, които говорят български, ще проведе работилницата на български език.

Посланикът е роден в Милич, Долна Силезия, град, известен с най-големия в Европа природен резерват, включващ комплекс рибни езера, естествени места за размножаване на рибите (5324,31 хектара).

Прекарва детството си в източна Полша, в Мендзижече Подласке. Свидетелство за зрелост получава във Вроцлав. През 1981 г. завършва славянска филология в Силезийския университет в Катовице и става магистър. През 1992 г. става доктор на филологическите науки в Института по славянознание на Полската академия на науките.

Професионалната си кариера започва в библиотеката на Националния институт „Осолински“ – ПАН във Вроцлав. Във Варшава започва работа в Института по славянознание на ПАН, а след защитата на докторска дисертация поема по пътя на дипломатическата служба. Преминава през всички нива на кариерата на професионален дипломат. В МВнР е бил ръководител на:  Департамент „Консулски“, Департамент „Централна и Южна Европа“, Департамент „Сътрудничество с полската диаспора“, Дипломатическата академия, а преди да поеме поста посланик на Република Полша в София е бил генерален директор на Дипломатическата служба. Ръководеното от него полско посолство в София е петата мисия на Мачей Шимански. Преди това той е посланик в Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора (по-късно в Сърбия) и Хърватия.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *