Две награди “Почетен селянин” на тазгодишния фестивал “Мистериите на Хухла”(ВИДЕО)

За първи път традицията на фестивала “Мистериите на Хухла” бе нарушена и двама спечелиха голямата награда “Почетен селянин” на Хухла.

Това са Росен Друмев, гл.редактор на списание “Море”, чиито корени са от Хухла и лауреатът от миналогодишния конкурс за поезия “Ивайло Балабанов” Петя Цонева, която по-рано през деня представи новата си поетична книга “Люлката на живота”. Наградата се присъжда от Мистериозната хухленска академия на науките. Връчи я инициаторът и основен двигател на фестивала в Хухла Иван Бунков. Призът представлява статуетка на бронзов цървул, пробит от ходене, в който е земното кълбо, поставен на пиедестал, припомнят организаторите.

Програмата започна в читалището с представянето на книгата на Петя Цонева и на “Млада поезия” на 13-годишиния Димитър Кондузов от Хухла. Продължи с изпълнения на Людмила Павлова, пряк потомък на загиналия свещеник в Хухла и с откриването на изложба на Националния исторически музей с последните находки от археологическите разкопки на крепостите „Лютица“ край Ивайловград и „Балък дере“ край Хухла.

По-късно мистериите продължиха с тържествен концерт на амфитеатъра на връх „Свети Илия“. Откри го местният танцов състав „Карамфилчето“, последван от изпълненията на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Всички гости на фестивала извиха голямо кръшно българско хоро.

Днес “Мистериите на Хухла” продължават, като сутринта ще бъде отслужена панахида за загиналите 42 хухленци по време на тракийския погром преди 110 години. Ще бъде открита и изложба „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт към Съюза на тракийските дружества в България. В 18 часа на връх „Свети Илия“ започва митинг-концерт, посветен на 110-годишнината от разорението на тракийските българи с участието на женска вокална група от Свирачи, хор „Яни Попов“ от Ивайловград и световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове“ с „Quarto“ квартет. Организаторите ще изпратят и протестно писмо-послание до Народното събрание и Президента с настояване погромът над тракийци да намери достойно място в историята и в образованието в България.

Фестивалът се организира с активното съдействие на Община Ивайловград в лицето на кмета Диана Овчарова и е под патронажа на Министерството на културата.

 

XNEWS

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *