Автори от 16 страни представят фото творби на изложба в Кърджали Открива се на 23 октомври в Арт галерия Кръг

Нов живот

Международната инициатива на двамата кърджалийци Антон и Любка Савови „Международен Фото салон Пловдив’2023“ тази година реализира юбилейното си 10-то издание и както всяка година отново гостува в родния град за Деня на Кърджали в партньорство с Арт движение КРЪГ. Международният Фото салон Пловдив’2023 се провежда под патронажите на FIAP /Международна федерация за фотографско изкуство/, HPS /Фотографскo общество на Гърция/, НСФА /Национално Сдружение Фотографска Академия “Янка Кюркчиева”/, а в тазгодишното издание автори и клубове от 42 страни, между които са Израел, Иран, Египет, Саудитска Арабия, Украйна, Русия, представят потенциала на 8-то изкуство фотографията като фактор за равнопоставено творческо сътрудничество, независимо от кризите в отношенията между държавите.

Международното 6-членно жури с председател италианският фотограф Пиерлуиджи Ризато тази година разгледа и оцени 5851 постъпили фотографии в 6 раздела /Черно-бяла и Цветна фотография, Природа, Фотожурналистика, Портрет и тяло, Градски живот/ от 42 страни, а до финалната селекция достигнаха 1272 фотографии на 330 автори от 40 държави. Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 3 за фото клубове. Най-добър автор в салона, който получава – официалната светло синя значка на FIAP е българин – Явор Мичев, EFIAP. Най-високото отличие, Купата на 10 МФС Пловдив’ 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия. Плакет за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP. Плакетът за най-добре представил се фото клуб е за India International Group /Индия/, следват ги Фотоклуб НЮЦОЙГ /Австрия/ и  Австрия и Фотоклуб ЕВРАЗИЯ /Русия/. За трети път тази година в предизвикателството участват и млади автори (16-21 г.) от Египет, Русия, Франция, Унгария, Оман и България.

Раздадени са и партньорски награди, като плакет „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) спечели Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2, A.CPE от Индия, а плакет за най-добре представил се чуждестранен автор (от организаторите Любка и Антон Савови) спечели Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия. Специален албум с близо 800 творби на автори от Фото салон’23 е отпечатан и ще бъде разпространен в 42-те участващи в 10-то юбилейно издание държави.

Гост изложбата „Избрано“ в Арт галерия Кръг се открива на 23 октомври /понеделник/ от 18:00 ч. и ще остане отворена за посетители до 17 ноември’23. Представена е селекция от най-добрите творби на  автори от България, Англия, Индия, Белгия, Руска федерация, Италия, Австрия, Испания, Китай, Ирландия, Саудитска Арабия, Естония, Оман, Люксембург, Франция, Полша.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *