САЩ заплашиха Турция, прехвърлят изтребители F-35 в Гърция Всичко зависи от бързото приемане на Швеция в НАТО

САЩ планират да упражнят натиск върху Турция, за да насърчат бързото ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО.

Според съобщение от гръцката държавна телевизия ЕРТ, първият дипломат на САЩ, Антъни Блинкън, планира ново посещение в Близкия изток, включително възможна спирка в Турция.

Ако Турция забави процеса на присъединяване на Швеция към НАТО, САЩ може да одобрят продажбата на изтребители F-35 на Гърция като мярка на налагане на санкции.

По неофициална информация, Блинкън планира да предостави ясно послание на турския президент Реджеп Ердоган, подчертавайки ключовата роля на членството на Швеция в НАТО за стратегията на съюза срещу руската заплаха и предупреждавайки за възможните последствия, ако Турция не ускори процеса на ратификация.

Ако Анкара откаже американския ултиматум, Вашингтон може да даде зелена светлина за продажбата на изтребители от пето поколение F-35 на Гърция. Както е известно, Швеция и Финландия поискаха незабавно присъединяване към НАТО след руската агресия срещу Украйна. Финландия вече е пълноправен член на алианса.

Източник: fakti.bg

1 Отговор

  1. Истината каза:

    На султана кравата не може да мучи.МУ МУ МУХАААА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *