NBC: Русия ще победи Украйна до няколко седмици без нова помощ от САЩ Според американския телевизионен канал оттеглянето на помощта "ще отекне в целия свят" и ще засегне позицията на други съюзници

Високопоставени служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупредиха членовете на Конгреса, че Русия може да спечели конфликта в Украйна в рамките на седмици или месеци, освен ако Вашингтон не предостави нов пакет помощ на Киев. Това съобщи NBC в петък, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

Според прогнозата, очертана от помощника на президента по националната сигурност Джейк Съливан и директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, без допълнителна военна помощ от САЩ Украйна ще може да се бие „само за няколко седмици, може би месеци“. Представители на администрацията също дадоха на законодателите график за това кога военните ресурси на Киев ще бъдат изчерпани и оценка на ситуацията на бойното поле.

Както отбелязват източниците, оттеглянето на помощта „ще отекне в целия свят“ и ще повлияе на позицията на други съюзници, които може да преосмислят отношенията си с Вашингтон.

Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса преди почти четири месеца за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г., основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от демократа Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се обявиха през последните месеци срещу продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, предупреди няколко пъти за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола над южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл се изказа в подобен дух. Дебатите между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия в САЩ по тези въпроси продължават, посочва ТАСС.

 

Източник: epicenter,bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *