Турските власти отчитат сериозен спад на движението на мигранти в района на Одрин

Движението на нелегални мигранти в района на пограничния турски град Одрин отбелязва значителен спад през 2023 г, съобщи информационната агенция Демирйорен хабер ажансъ.

Въпроси на нелегалната миграция, сигурността и опазването на  обществения ред в града през изминалата 2023 година са били обсъдени на среща на валията на Одрин Юнус Сезер с отговорни представители на местните власти.

“Предприети бяха много сериозни мерки в борбата срещу нелегалната миграция. Създадени са близо 50 пункта за контрол на трафика. С хеликоптери и дронове се проследява мобилността по суша и море. В резултат на координираните действия на полицията, жандармерията, пътната полиция и силите по опазването на сигурността на границите и митниците, които са на непрекъснат 24-часов режим, през 2023 година бе постигнат 95 процента спад в движението на нелегални мигранти в сравнение с предходната година. Голяма борба се води, благодаря на всеки поотделно за положените усилия в борбата срещу нелегалната миграция”, заяви валията.

В същото време той подчерта, че борбата срещу групировките на организираната престъпност и нелегалния трафик на хора остава главна задача в дейността на силите на реда. През годината са били разбити общо 9 на брой организирани групировки. Срещу 3892 души, издирвани за организирана престъпност, са били предприети арести и наказателни действия, а 473 души са били задържани за  нелегален трафик на хора. Срещу 1567 лица са били предприети наказателни действия за контрабанда и  разпространение на наркотици.

Сезер подчерта, че край Одрин се пресичат границите на Турция, България и Гърция. “В района на Одрин има 4 големи гранични и митнически пункта. Те са изключително натоварени. През 2023 година (през тях) са преминали 5 247 667 превозни средства, а броят на преминалите в двете посоки хора е бил близо 15 млн., около 10 на сто повече сравнение с предходната година .Нашите митнически служители са предотвратили 574 случая на контрабанда, при които са конфискувани контрабандни стоки на стойност 2 млрд. 41 млн. турски лири, което е 141 процента ръст спрямо предходната година“, посочи валията на Одрин.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *